Sağlık Sektörü Dijital Pazarlama Stratejisi 2020

Bu yazıda; x bir sağlık kuruluşunun / kişisinin internette nasıl konumlanması gerektiği ve “diğerlerinden” geride kalmamak için 2020’de neler yapması gerektiğine değindim.

Ayrıntılara girmeden önce anlaşılması gereken bir kırılım var. Tüm stratejiler aslında 2 farklı kolu besleyecektir; Google ve Sosyal Medya.

Maksadımız Google’da tedavilerle alakalı kaplayabildiğimiz kadar alan kaplamak, sosyal medyada nispeten yaratıcı, ağırlıklı olarak hasta odaklı faydaya yönelik içerikler üretmek olmalıdır.

1. Web Sitesi ama Nasıl Bir Web Sitesi?

İyi bir web sitesi olmazsa olmaz.. Artık sırf internette gözükmediğiniz için başarısız olduğunuzu düşünen insanlar da var.

Covid-19 döneminde önemini en çok anladığımız konu hastalarla iletişim yöntemlerimizin çağa ayak uydurması gerekliliği, güncel bir web sitesi bu açığı kapatmada yardımcı olacaktır. Peki bir web sitesi mi yoksa sağlık web sitesi mi?

Bir sağlık web sitesiyle normal bir web sitesini ayırmak için sormamız gereken soruları listeledim;

  • Web sitesi içerisinde tüm tedavilerimiz, farklılaştığımız yönlerimizle, açıklayıcı görsel ve videolarımızla birlikte mevcut mu? (Tüp Bebekde PGT, Saç ekiminde Hairline Design)
  • Başarılı olmuş hastalarımızın hikayelerine ve yorumlarına yer verdik mi?
  • Adres, açık olduğumuz saatler, sosyal medya linklerimiz sitede var mı?
  • Sağlık profesyonellerimizin özgeçmişleri ve belki kendi ağızlarından 1–2 motivasyonel mesleklerini neden sevdiklerine dair cümle.
  • Randevu ve bilgi almaya dair aksiyona geçirici butonlar, formlar mevcut mu? (Aşağıdaki maddelerde yaptığımız bir deneyle bunun önemine değindim)
  • Kullanıcı aksiyonlarının takibi ve analizi yapılıyor mu?
  • Ekibe, kliniğine, prosedüre dair fotoğraflarımız mevcut mu?

2. Yerel Listelerde ve Yorum Platformlarında Yer Alma

Bir şekilde isminizi öğrenen potansiyel hasta hakkınızda daha fazla bilgi öğrenmek için ilk olarak adınızı internete yazacaktır. Gerçek şu ki kliniğinizin görünebileceği 30’dan fazla olası web sitesi mevcut, bu sebepten Google İş Yerim, Doktor takvimi ve Doktor sitesi gibi sağlık hizmetleri inceleme sitelerine öncelik verip optimize etmeli ve bu siteleri güncel tutmalısınız.

Google iş yeri; kliniğinize dair isim, adres, klinik fotoğrafı, ekibinizin fotoğrafları, çalışma saatlerinizin bulunduğu ve size dair yorumların bulunduğu Google ürünüdür. Kliniğinizi arayan bir hasta Google’da ilk etapta İş Yeri hesabınızı görür.

“Google Benim İşletmem” sayfasını küçük bir web sitesi gibi düşünebiliriz, bu hesaplar; tedavilerinizi, adresinizi, saatlerinizi ve yapılan hasta yorumlarını herkesin görebildiği bir alanda paylaşabilmenizi sağlar.

İnternette aşağıdaki gibi durumlarla karşılaşması hastayı sizi seçmekten alıkoyabilir;

  • Web sitenin olmaması ya da güncel olmaması
  • Çeşitli yorum platformlarında isminizi görememesi
  • Klinik adresi, açık olduğu saatler, telefon numarası ya da web sitesinin eksik olması

3. Video artık yeni TV!

Hedef kitlemizin yani sağlık tüketicisinin artık eskisinden farklı olarak yeni bir alışkanlığı var => Araştırmak, bol bol araştırmak..

Artık hemen hemen herkes web sitelerine, sosyal medya içeriklerine şaşalı gösterişli cümleler yazıyor peki burada farklılığınızı nasıl ön plana çıkartabilirsiniz? Temelinde güven yatan bir meslekte jestler ifadeler olmadan nasıl güveni oluşturabiliriz ki?

Tedavilerinizi ve tedavilere dair sıkça sorulan soruları profesyonel videolarla açıklayın. (Sağlıkta Profesyonel Video: Kişinin “Iıh” demediği, yüksek çözünürlüklü, anlatımı etkili kılacak açılardan çekilen, tedaviye dair açıklayıcı animasyonların bulunduğu ve saniyelik göz kaymaları gibi kusurların olmadığı videolardır.)

“Biz de emin olmak için videonun ve aksiyona geçirici butonların önemi üzerine A/B yapılandırmasıyla deney yaptık.”

Video ve Aksiyona Geçirici Butonların Etkisi Deney Kırılımları (A/B Test yapıları)

1. Tanıtım kırılımı

Amacımız: Tanıtım yaparken aynı içeriğe sahip olan statik bir görselle, videonun arasındaki performans farkını ölçmek.

  • Statik Görselli Tanıtım
  • Video Tanıtım

2. Tanıtım sonrası kullanıcının geldiği sayfa kırılımı

Amacımız: Web sitesine ulaşan kullanıcının bizimle etkileşime geçmesindeki faktörlerin hangilerinin ağır bastığını ve önemini performanssal olarak ölçmek.

  • Sadece aksiyona geçirici butonlar olan sayfa (Video Yok)
  • Sadece Video (Aksiyona geçirici buton yok)
  • Video + Aksiyona geçirici buton var sayfası

Kullanıcıların telefon aramalarını ve online randevu formu doldurma sayılarını (2 Tanıtım Kırılımı) x (3 Sayfa Kırılımı)= 6 farklı varyasyon oluşturarak ölçtük.

Sonuçlar, Ne elde ettik?

  • 133.351 gösterim, 59.018 kişiye gösterildi
  • 500TL harcandı 39 Adet Hedef gerçekleşti // Hedef başı maliyet: 12TL
  • Görüntülü Tanıtım tıklanma oranı => %0,68 Video Tanıtım oranı => %1.14 // Aynı maliyette tanıtım konusunda video 1.5 kat daha iyi performe etti.
  • Video olan sayfa, olmayan sayfaya göre 2 Kat daha iyi dönüşüm sağladı.

Rakamsal olarak tanıtım faaliyetlerinde ve websitesinde;

  • Hiç video kullanmasaydık: 500TL => 224 Sayfa Görüntülenmesi=> 21 Talep => Talep Başına 24TL
  • Sadece Video Kullansaydık: 500TL => 336 Sayfa Görüntülenmesi=>67 Talep => Talep Başına 8TL

Video %66 oranında birim maliyetin düşmesine sebebiyet veriyor.

*Sonucu tam doğru rakam olarak görmek için daha büyük bir deney grubunda yapılması gerekiyordu fakat bu deney bize videonun önemini çokca ifade ediyor.

4. Her Yerde Söylenir Fakat Gerçekten Blog

Blog yazmak sonuçları kümülatif olan geleceğe dair en güzel internet yatırımlarından biridir. Blog yazıları ile kliniğinize ve size olan farkındalığı arttırabilir, Google’ın sizi daha çok sevmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli blog yazmak uzun vadede Google’daki yerinizi sağlamlaştırıp, sitenize trafik çekmenize olanak sağlar.

Dikkat!! Özellikle blog yazılarına yapılan yorumlar tedavilerinizle ilgili ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca blog yazılarınıza yapılan yorumlar;

  • Yazdığınız içerikte okuyuların neleri merak ettiklerini gösterir
  • Yorumlara cevap veriyor olmak, okuyucularla ilişkilerinizi güçlendirecektir. Sizi iletişime açık bir sağlık profesyoneli olarak konumlayacaktır.

Bkz: https://optinmonster.com/to-allow-blog-comments-or-not-heres-what-the-data-shows/

5. Google Arama Ağı Reklamcılığı Tanıtım Fırsatı

Google’da alan kapatmanın en önemli amacımız olduğundan bahsetmiştim. Google arama ağı reklamcılığı bu amaca hizmet eden öteki güçlü yöntem. Eğer ki daha önce dijital pazarlama ve SEO çalışmaları yapmadıysanız, sizi daha önce duymayan fakat servislerinize ihtiyacı olan birinin size ulaşabileceğini düşünmek hayal olacaktır.

Buradaki en güçlü kozumuz: Google Arama Ağı Reklamcılığı

Üstelik sadece reklamınıza tıklanıp web sitenize gidildiği zaman ücret ödüyorsunuz. Yani bir noktada içeriğinize güveniyorsanız denemesi bedava.

Etkili hazırlanmış bir sayfa ile kesinlikle bu kanalı kullanmalısınız.

Bkz: Pay Per Click

6. A/B Yapılandırması ve Raporlama

Veriye dayandırılmayan iç-güdüsel değişiklikler zaman, efor ve para kaybına sebep olur.

Bugun için dijital pazarlamanın mevcut eski yöntemlere göre en büyük avantajı her aksiyonun takip edilebilmesi ve takibe bağlı olarak veriyle analiz edilebilmesidir.

Web siteniz, tanıtım faaliyetleriniz ve sosyal medya içeriklerinizdeki tüm verileri doğru metriklerle takip edip anlamlandırıp doğru zamanda doğru aksiyonları aldığınız zaman dijital pazarlama yatırımları sizin için mantıklı olacaktır.

Sadece bu zor dönemlerde değil, her zaman bizim için ön cephelerde savaşan “insanı hayatta tutan” tüm sağlık profesyonellerine teşekkürler!

Altuğ Güzeloğlu
Co-Founder - 5 years in digital marketing, I'm helping healthcare professionals in the digital world by turning data into insight & knowledge

Paylaş

Bağlantıyı Panoya Kopyala

Kopyala